Actualitat‎ > ‎Notícies TEKNON‎ > ‎

MOBILITZACIONS - 15/02 Hospital Teknon

22 de març 2017, 4:20 publicada per Sección Sindical CCOO   [ actualitzat el 23 de gen. 2018, 8:01 ]
Els treballadors i les treballadores del grup Quironsalud es van concentrar el passat dimecres des de les 12,30 a la porta de la clínica Teknon de Barcelona. L’acció, que ha estat alhora festiva i reivindicativa, forma part del conjunt de mobilitzacions que els empleats del principal grup de sanitat privada fan en defensa dels seus salaris i per reivindicar millors condicions de treball.

Minuts abans que comencés la concentració, un responsable de l’hospital junt amb una persona de l’equip de seguretat revisaven els llocs on més tard es manifestarien els treballadors. A l’hora justa, armats amb xiulets, botzines i pancartes, un grup d’empleats de la societat han començat a exterioritzar la seva protesta. La cançó que acompanyava l’acció era la popular peça de Raffaela Carra, que té com a tornada: “explota, explota… mi corazón” i que especialment les treballadores adaptaven a la situació.

“Acabem de parlar amb l’empresa, i no es mouen” explicava al Diari del Treball una de les delegades concentrades. Efectivament, a primera hora del matí s’havia produït una reunió amb la direcció de Quironsalud. Segons els sindicalistes, des de l’empresa entenen que els treballadors estiguin enfadats, però no canvien la seva posició.

Tot i que formalment les treballadores i treballadors reclamen el compliment del conveni, l’assumpte és un pèl més complicat. Empresa i sindicats van negociar un acord col·lectiu que implica una pujada salarial. Però, al mateix temps, les companyies han reduït de manera equivalent altres conceptes dels salaris dels treballadors, de manera que l’augment ha quedat en res, explicaven les concentrades.

Al mateix temps, la plantilla del grup privat de sanitat es queixa que els últims mesos s’ha produït un increment de feina sobre la qual feien abans. Això ha passat perquè, per exemple, feines que es feien entre dues persones han quedat sota la responsabilitat d’una. A més s’ha intensificat la política de disponibilitat horària que tenien abans.

Els clients, que en molts ocasions arriben a la porta de la clínica en taxi, eren rebuts per treballadores que els hi lliuraven fulls volants amb les reclamacions de la plantilla. Per la cara amb la qual rebien la publicitat, la seva reacció oscil·lava entre l’estranyesa que produeix pensar que en una instal·lació de la fama de Teknon hi hagi queixes laborals i mirades de franca complicitat.

Les reclamacions dels manifestants deixaven clars els malestars de les diferents plantilles de grup: “si vols excel·lència, paga decència”, deia un dels cartells. O “la precarietat es cuina a foc lent”, afirmava un altre . Hi havia també apel·lacions concretes a la direcció: “sense les treballadores no sou ningú” deia un cartell imprès de manera casolana, o “sanitat privada, sense llàgrimes de sang”, afirmava un full volant dels quals es repartien entre els clients, que veien amb un cert astorament que el grup amb banderes i pancartes sindicals s’anava engruixint fins a arribar a gairebé el centenar de persones. Alguns taxistes, després de deixar els viatgers se solidaritzaven amb els treballadors sanitaris amb tocs de clàxon, sota la mirada d’un parell de Mossos d’Esquadra que observaven l’acció discretament.

Un segon grup d’eslògans mostrava detalls concrets del malestar: “més bates i menys corbates” afirmava una pancarta, o “menys pensar i més treballar” van cridar en un moment determinat els manifestants. Els treballadors es queixen que l’estructura creada per Quironsalud creix sobretot per la part dels comandaments, mentre que es retallen, afirmen, els esforços destinats a mantenir un bon nivell de servei als clients.